dissabte, 21 de setembre del 2019

Alguns tresors de Las Merindades (1)


"Quan la roba estigui eixuta i la maleta a punt d'emplenar,... Cap on li hem de pegar?"

Amb aquestes paraules acabava un Whatsapp després de finalitzar l'anada a la descoberta tímida de dos indrets del bosc d'Irati, a Navarra.

Avui n'encetam una altra d'eixida a un altre indret de la península Ibèrica, a Las Merindades, una comarca del nord de la província de Burgos, a la Comunitat autònoma de Castella i Lleó. Aquestes són terres del nostre amic Juan que durant uns dies ens va fer de guia per mostrar alguns dels petits tresors que guarden muntanyes i "páramos" d'aquesta verda i banyada geografia.


El viatge el férem dins l'abril passat i el primer dia va molt llarg i profitós. Passades les quatre de la matinada partírem de Sóller per anar a l'aeroport de Palma i agafar l'avió. Després d'una hora i mitja de volar, aproximadament, arribàrem a l'aeroport de Bilbao on en Juan ja ens esperava amb el bus. Carregarem maletes i, un per un, saludà al nostre amic guia. Asseguts dins el vehicle i vestits per fer passes dins caminolls ens dirigírem cap al anomenat "Desfiladero de los Hocinos".


El riu Ebre vist des del Puente de Las Arenas. Riu avall hi trobaríem el Delte de l'Ebre i el Mediterrani. Abans però l'aigua solca terra i roques d'altres pobles i indrets de la península.


Aquesta ruta forma part del camí natural de l'Ebre (la GR99) i es troba entre les vall de Manzanedo i de Valdivieso; aquesta darrera vall es troba entre les Serres de la Tesla i de Tudanca. És tracta d'un caminoll que va vorera del curs d'aigua del riu Ebre. El trajecte va ser curtet però entretingut pel seu paisatge i per les nombroses espècies vegetals que s'hi troben, tan herbàcies, com arbustos i arbres de ribera.



Arribats al punt acordat, ens esperava en Juan per anar a un altre indret. Abans però anàrem a dinar a un restaurant on coneguérem alguns dels plats típics de la zona.


Aquesta planta curiosa viu prop de llocs on hi abunda l'aigua i la matèria orgànica. Es tracta d'una planta insectívora que fa ús de les seves fulles viscoses per caçar les seves preses. És la "Pinguicual grandiflora".



Passarel·les i escales penjants ajuden a l'excursionista a no perdre ni passes ni camí.








Paisatge natural i rural, juntament amb el bosc de ribera i el curs de l'aigua de l'Ebre ens han acompanyat al llarg de la nostra primera caminada per Las Merindades d'en Juan.


Panxa plena i un poc de repòs va servir per engrescar l'altra activitat que ens tenia programada el nostre amic-guia: era un itinerari baix terra, sense veure gens ni mica la claror del Sol. Es tractava d'una descoberta geològica a la "Cueva Palomera", una galeria subterrània que forma part del paisatge càrstic d'Ojo Guareña; es troba dins un espai natural protegit i declarat també Bé d'Interès Cultural, a la Merindad de Sotoscueva.

Abans de partir de l'indret, anàrem a visitar l'exterior de la Cueva y Ermita de San Bernabé, just damunt on es troba el Sumidero de Guareña, més conegut com el "Ojo". Un paratge curiós i maco del riu Guareña, un riu amagat.

l'ull de llum al final del nostre recorregut subterrani. Ara havíem de tornar a rera per sortir de la foscor i de les històries geològiques que ens contà el guia.


L'ermita de San Bernabé ocupa una gran balma.



Acabàrem el dia a Espinosa de los Monteros, poble on estaríem allotjats tots els dies de la nostra aventura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada