dilluns, 7 d’octubre del 2019

Voltant per Escòcia (IV): d'Inverness a l'illa Skye.Aquest dia ens aixecàrem prest i berenàrem a l'alberg. A Inverness no ens hi quedàrem i, la veritat, no la visitàrem prou. Hi haurem de tornar!

La destinació final era arribar a Portree, un poblet de pescadors a l'illa de Skye. Per anar-hi havíem de fer carretera pel Gleat Glen o pel també conegut Glen Albyn, Glen More o depressió de Glen More. Aquest és un indret immens on s'hi junten unes valls entre Inverness i Fort William.

Gleat Glen és una falla geològica que va de NE a SO i divideix les Highlands en dues grans zones: les Terres Altes al nord-oest i les muntanyes Grampianos que marquen el límit entre les Terres Baixes. Dins d'aquesta gran encletxa s'hi troben un bon grapat de llacs connectats entre si per rius; tot plegat dona forma al Caledonian Canal, un canal navegable d'uns 100 quilòmetres de llargària que connecta Inverness amb Fort William. El canal té 29 rescloses, quatre aqüeductes i 10 ponts; i va ser dissenyat per l'enginyer Thomas Telford i construït entre els anys 1803 i 1822.
Aquest trajecte idò va estar ple de racons i més racons d'aigua, dolça i salada: el llac Ness, els Loch Garry, Loyne, Cluanie, Duich i Long, i hi hem d'afegir-hi els rius que s'hi sumen.

Tot el paisatge, a més d'aigua, anava acompanyat de vistes espectaculars, boscos, prats, alguns ocells de presa i d'altres de prats i les vaques de les Highlands, una raça de criança de banyes llargues i cobertes de pèl llarg i gruixat. Nosaltres les vérem de color castany clar.

Passàrem pel llac Duich i ens aturàrem a veure el castell d'Eilean Donan que té els seus orígens l'any 617. El seu significat és illa de Donnán però rep aquest nom degut al sant cèltic Donnan d'Eigg per fet d'ahver fundat una església a la petita illa. El castell que podem veure avui va ser construït el 1220 sobre les runes d'un fort dels pictes per defensar-se de les incursions vikingues... (fixau-vos amb les imatges que acompanyes aquesta entrada al blog).

Aviat arribàrem a la mar, a la nostra dreta ja s'aixecava l'illa de Skye i, una mica lluny, veiem el pont que havíem de creuar. Aquest pont, d'uns dos quilòmetres de llargària, va ser construït entre els anys 1992 i 1995, quan es va obrir al públic. Abans s'havia de creuar l'Atlàntic amb transbordador.Havent creuat el pont ens aturàrem a Broadford però no ens hi aturàrem gaire, és una població amb serveis per comprar, entre altres coses, queviures. Férem carretera i aviat arribàrem a Portree, ciutat petita i principal de l'illa que rep aquest nom degut a la visita de Jacobo V l'any 1540. Portree té un port entre penya-segats amb un moll on s'hi troben una filera de cases amb les façanes de colors vius.


Quan hi arribàrem ens aturàrem a l'oficina d'informació per demanar com i de quina manera se podien aconseguir els bitllets pel transbordador per anar a Mallaig l'endemà. L'oficina la regentaven un equip de dones joves molt simpàtiques i servicials que ens donaren tot tipus d'informació. Després ja ens dirigírem a l'apartament que havíem de fer estada, deixàrem equipatge i anàrem a voltar fins l'hora d'anar a sopar. Després de sopar a un restaurant on degustàrem menjar de la zona anàrem a fer una petita excursió fins a l'hora d'anar a preparar l'itinerari de l'endemà i dormir.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada