|
Les branques d'avellaner i les flames del foc couen lentament els calçots. |
Un altre cap de setmana...
[perfectament]
calçat
|
N'Antònia va triant els calçots, a gruixa és important... |
Tornar a
descobrir el plaer de reviure i compartir un plat de la gastronomia catalana és
el que férem un grapat de sollerics, joves i no tant, el passat mes de març. Hem
de dir però que l’aventura la comencen na Marta i en Jordi al seu mas. Allà i a
finals de l’estiu sembren el que seran els calçots de la propera temporada. S’ha
d’anar tenint cura, setmana rere setmana, mes rere mes. Els calçots volen ser
calçats i no només menjats.
|
Sobre les graelles se'ls hi ha de sonar la volta... |
Aquest any tan
sols hi quedarem una nit i tot un dissabte. La novetat va ser la que na Marina,
en Joan Francesc, en Toni i n’Aina, els joves, participaren de la calçotada pel
fet de ser per terres catalanes ampliant i cultivant els seus coneixements. Nosaltres,
com a pares, els disfruitàrem una micona més pel fet d’estar lluny de casa. Res,
una escusa com una altra per aprendre a tornar grans, vellets.
|
Les flames van fent la seva feina... |
|
Ja queda menys camí per arribar a taula... |
La jornada de
la calçotada començà com sempre, arrabassant els calçots de la terra que els
havia engreixat, inflat, nodrit... al llarg de més de quatre mesos. En Jordi i
en Joan anaven arrabassant mentre un servidor carregava la carreta amb aquests
preuats vegetals. Després els havíem de preparar per posar-los sobre les
graelles.
El guió s’anava
complint, el director (en Jordi), que és un bon guia, anava fent i els altres
el seguíem mirant de fer les coses bé per així assegurar el plaer d’asseure a
degustar i assaborir cadascun dels calçots.
El més joves
anaven veient i col·laborant, aprenent en definitiva. Qui sap, qualque dia ho
faran ells!
Entre graella
i graella, una cervesa i una altra. Embolicant i col·locant els petits feixos
de calçots entre fulls de diaris, xafardejant de notícies passades o d’anuncis
curiosos. En definitiva, fent boca per després anar a dinar.
En bastar,
basta. Els feixos d’avellaner de l’exsecallada passada ens serviren per cuinar els calçots d’enguany, ara el cicle
tornava a començar; ningú però ho té en compte, ara toca anar a taula.
A taula els
calçots mai hi surten sols. La botifarra i altres embotits són els fidels
acompanyants d’aquest vegetals. I no descuidem la salsa que banya i arrebossa d’aromes
de la terra cada un dels calçots abans d’entrar a les boques de cada un dels participants.
Rialles,
xerrades... boques plenes assaborint els menjars. En definitiva, una altra
vivència per apuntar o enregistrar dins de cada un de nosaltres. Vi, aigua;
dolç per acabar i cafè i copa per qui en vol.
Ara, arramassar
taula i anar a fer un petit itinerari per ajudar als budells a fer la digestió.
Enguany la fita va ser arribar a l’ermita de Sant Pere del Puig; un edifici
romànic del segle XIII reformat diverses vegades al llarg del temps. Bones vistes
de la Selva i de la Plana de Tarragona.
Després arriba
el que ha d’arribar: l’adéu o el fins aviat. Nosaltres agafaríem cotxe i ens
dirigiríem de cap a Barcelona per fer-hi nit.
Altra vegada
1000 gràcies Marta i Jordi i que el temps i la salut ens donin l’oportunitat de
tornar a coincidir. Fins aviat !!!
Segueixen un grapat d'imatges que volen il·lustrar la calçotada d'enguany; esper us agradin...
|
Na Marina, en Toni, n'Antònia i en Rafel observant i olorant la cuita dels calçots. |
|
En Pere i na Marta escoltant qualcú... qui sap, ens trobaren sense fer feina... |
|
Pere, Rafel i Joan fent la cervesa... |
|
Na Maria i n'Antònia fent la xerradeta. |
|
En Joan, en Toni i n'Aina estrenant-se com a calçotaires. |
|
En Joan atiant el foc d'un altra cuita. |
|
Na Bruna observant el que fer dels humans... |
|
Na Llum fent temps i observant tot el truet de l'aconteixement. |
|
Xesca i Llum; quines dues... |
|
El sol va fent camí a mesura que nosaltres anam pujant al puig per visitar l'ermita de Sant Pere. |
|
L'escorça d'un pi ver al puig de l'ermita. |
|
Els líquens sobreviuen a les toves d'un marge proper a l'ermita. |
(A l’entrada del dimecres 14·03·2012 i amb el títol Viure una calçotada de ben a prop podreu saber més coses sobre els calçots i les aventures dels calçotaires)
Un reportatge esplèndid! Quant als comentaris de la terra i els seus productes, ningú diria que ets solleric!
ResponEliminaGràcies per les paraules i fins ben aviat!
marta
Arriba tard, però no hi podia faltar al blog. Pel que fa als comentaris, o bé, als productes; al cap i a la fi tots ells no són de la terra, més aviat del ventre de cadascun de nosaltres.
EliminaGràcies Marta, records per a tothom i una forta abraçada... A reveure !!!