Era una dia gris i el cel amenaçava pluja. Ens dirigírem amb bus fins el punt més proper per visitar la zona del Born de Barcelona. Després de caminar una estona va començar a ploure pluja fina. Em vaig aixoplugar a l'església de Santa Maria del Mar; estava cansat ja que feia setmanes que anava coix i tenia les meves limitacions. Mentre esperava assegut a l'interior del temple, vaig poder contemplar aquell immens espai que fou escenari de la trama a la novel·la d'Ildefons Falcones titulada «L'església del mar» («La catedral del mar» títol original).
Entraven i sortien grups de turistes i d'escolars, cadascun d'ells amb els seus guies. Jo anava parant orelles i qualque cosa quedava d'aquella informació que sortia de les seves sàvies boques. El 1329, idò, començà a construir-se l'església que avui podem contemplar. Coneguda com la Catedral de la Ribera, la Basílica de Santa Maria del Mar o l'església de Santa Maria de les Arenes que era com se la coneixia antigament és una construcció que destaca per la seva harmonia i senzillesa. El seu estil, el gòtic, no es va veure alterat dins del seu període de construcció, que durà uns 55 anys. Posà la primera pedra el rei Alfons el Benigne i Ramon Despuig i Berenguer de Montagut dirigiren les obres. Des del començament, l'obra va pertànyer als feligresos. En la construcció, idò, hi participà de manera activa tota la població de la Ribera localitzada a l'extra-mur i formada per armadors, descarregadors o bastaixos i mercaders.
L'edifici és d'una arquitectura espectacular, un espai auster i immens que el formen tres naus amb columnes octogonals repartides cada quinze metres de distància que desafien la gravetat i aguanten les voltes de creuaria de la seva coberta. Les parets llises mostren cada una de les pedres que formen els murs de les façanes laterals, anterior i posterior.
Aquestes pedres, que podia contemplar des del banc on seia, me feren recordar les aventures i desventures d'aquells personatges la novel·la d'Ildelfons Falcones a «La catedral del mar». Com que no recordava tota la trama, arribat del viatge vaig decidir-me a rellegir el llibre. Fantàstic !!! Una història on els personatges principals ajuden a l'escriptor a contar-nos com era aquella Barcelona de l'edat mitjana i els seus habitants.
Després d'estar-me una bona estona dins de l'església, vengueren n'Aina i na Xesca a cercar-me i seguir fent la ruta d'aquell dia. El següent objectiu era caminar pel Born i arribar fins el «Born Centre Cultural» per visitar i descobrir aquest espai que mostra les runes d'una Barcelona que va resistir al setge del 1714. Poc vaig poder llegir i veure degut a les meves limitacions per poder desplaçar-me a gust. Vaig, però, escoltar a altres guies que explicaven coses a escolars que voltaven per aquella immensa estructura de ferro.
Vegeu les imatges que vaig poder capturar. En poder ja hi tornarem per caminar-me i descobrir més racons d'ambdos indrets.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada