divendres, 24 de març del 2017

terra alta

Terra Alta i les terres de l'Ebre són els espais que fa més d'un mes descobrirem i coneguérem amb els nostres estimats amfitrions de la Selva del Camp, en Jordi i na Marta.

Cada any, i l'endemà de degustar els preuats calçots, solem fer ruta per anar descobrint nous indrets i noves històries. Enguany  ens férem terra endins fins a Corbera d'Ebre, Pinell de Brai i Miravet.A la primera aturada a Corbera d'Ebre hi berenàrem: pa amb tomàquet, formatge, cuixot salat, olives i vi de la terra. Panxa plena visitàrem "La Trinxera", una exposició de diferents materials i peces trobades a aquestes terres que foren l'escenari de la coneguda batalla de l'Ebre, durant la guerra civil espanyola. Després pujàrem al cim del pujol anomenat la Muntera on s'hi troba el Poble Vell; un poble amb pocs carrers, alguns d'ells empedrats, i cases de pedra i morter amb coberta de teules, ara tot en runes després de ser destruït l'any 1938. Resta encara dempeus i sense sostre l'església de Sant Pere on, a les parets i a l'interior s'hi poden observar els efectes de la metralla dels bombardejos que sofrí el poble. Des del campanar hi ha una vista espectacular amb valls i planes sembrades de vinya, oliveres, fruiters i altres espècies vegetals que vesteixen una pell que dóna feina i aliment. A la llunyania diferents serralades delimiten el paisatge.


A Pinell de Brai hi férem aturada per dinar i per contemplar l'edifici modernista del Celler Cooperatiu o, conegut amb el nom de, la catedral del vi. No hi poguérem entrar però sí observar les seves façanes amb els detalls arquitectònics que li donen forma: maons, pedra, finestrals i finestres baixes, portals i portes... Pedra i maons es veuen separats per un fris de ceràmica vidrada on s'hi poden observar -talment una historieta dibuixada- motius sobre les feines al camp amb oliveres i vinyes.
Seguint la ruta arribàrem a Miravet, a la Ribera d'Ebre. El poble es troba situat a la part dreta del riu Ebre i just baix del pujol on s'hi aixeca el Castell de Miravet. Lluny i al nord s'hi dibuixa la Serra de Cavalls. El nucli antic s'enfila de vorera de riu cap a dalt del pujol aferrat a la roca viva.

Va ser una jornada molt entretinguda i agradable, el dia va acompanyar i la llum perfecta per enquadrar i disparar. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada