diumenge, 21 d’octubre del 2012

Seguim amb l'ornitologia i la Natural History Services



El passat divendres, 5 d’octubre va tenir lloc, al MBCN de Sóller, la segona xerrada del curs d’iniciació a l’ornitologia del Natural History Services. Aquesta vegada ens parlarem de la tardor i la migració post nupcial. Repassarem primer conceptes de la primera xerrada i, aclarits dubtes, ens endinsàrem a la migració de les aus. Nous conceptes, petits detalls, anècdotes de gent que té moltes hores de “vol”, ja m’enteneu, i preguntes.

Quedàrem per l’endemà. A les 7’30 hores davant del museu per partir cap al Salobrar de Campos i es Cap Salines. Objectius, veure ocells migratoris en plena acció.

La salina consisteix en una bassa poc fonda d'aigua feta per extraure sal. L'aigua salada del mar, quan entra a la bassa, s’anirà evaporant deixant així la sal, que hom recollirà per aprofitar-la a la cuina i, finalment, a taula.


La primera aturada la férem al Salobrar. El Salobrar de Campos és un conjunt d’estanys artificials que es construïren per extreure sal. Al mateix indret però hi ha zones que s’inunden de forma natural, generant així una àmplia zona humida on hi podem observar gran diversitat d’ocells aquàtics.








Nosaltres tenguérem sort, verem limícoles, flamencs, alguna arpella i un esbart de becs d’alena, entre altres espècies. Caminant pel camí que ens condueix a Es Trenc i dins de les salicòrnies, vérem una Argiope trifasciata, una aranya molt cridanera.

Un esbart de becs d’alena volant sobre un gran grup de flamencs, un vertader espectacles. Esper tenir una òptica més llarga per caçar millor aquestes imatges.



De tornada als cotxes, ens aturarem a veure els munts de sal d’aquesta salinera. És espectacular veure com el blanc dels munts de sal van agafant tons diferents en funció de la llum del moment.

L’Argiope trifasciata, una aranya amb dimorfisme sexual que teixeix una tela en forma d’espirall circular de quasi 6 dm de diàmetre amb un fil molt resistent. 







Ara tan sols mancava arribar fins el Cap Salines per contemplar com els ocells que se’n van de la nostra illa es deixen caure fins arran de mar per seguir corrents d’aire que els estalvia energia per així arribar al seu destí.

La sal és el condiment més antic que els humans han fet servir per conservar aliments i cuinar. La localització dels dipòsits de sal era molt important a l’hora d’emplaçar un assentament humà, precisament per el seu ús: conservar aliments.

Acabà la jornada i tothom partí cap a les seves destinacions particulars.
Ara ens queda la tercera xerrada i sortida. Ja informarem !!!

3 comentaris: