dimarts, 16 de juliol del 2013

Un troç de Pla mallorquí

Les rentadores de Randa, testimoni d'un passat no tan llunyà.

La síquia segueix el seu curs banyant molses i falgueres.
Petit salt d'aigua fresca i neta arribarà a qualque safareig.

Un de tants dies…

Aquest passat curs escolar hem acompanyat un grapat de vegades a la nostra filla a l’aeroport de Palma i, clar, hem acabat d’aprofitar el dia. Aquestes són unes imatges que foren caçades entre Randa i Santa Maria; això sí, amb la Serra de Tramuntana de fons.

El paisatge, tan rural com urbà, que ens presenta el Pla de Mallorca és espectacular, com ho són tots els indrets de les balears. Necessitam però observar i diferenciar el què volem ressaltar del paisatge.

A les imatges podem veure l’aprofitament de l’aigua d’una font al poblet de Randa. L’itinerari que fa l’aigua va solcant i donant forma i us a aquest bé preuat: rentadores, síquies, safareigs...


La capginya separa un abans i un després d'un llarg marge.


Els marges i les marjades que transformen la vessant d’un petit turó van dibuixant un paisatge vegetal humanitzat, fins i tot abandonat. Però hi que els testimonis d’un esforç i estima a la terra: els marges. Pedres diferents van donant forma a un marge que amaga còdols i reble per drenar la marjada sembrada d’ametlers o figueres, garrovers o oliveres; tan és!


Les vinyes que esperen brotar per oferir una bona anyada de bons vins.

Rodant més amb el cotxe la carretera et limita originalitat però et fa veure que encara hi ha gent que cuida la terra i la treballa amb esforç. La vinya, que ja ha passat la tardor i gran part de l’hivern, espera la primavera per brostar de nou i oferir raïm per menjar i premsar.

I bé, fins un altre dia, esper us agradin. Salut i temps...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada