dilluns, 25 de juliol del 2016

camí de cavalls (IV)

De Cala Pilar a Cala Morell passant per La Vall.

Aquest era el darrer dia de camí de cavalls. Com sempre, aixecar-se, berenar i preparar-se per anar a trobar-nos amb la gent al bus. És prestet, entram al bus i ens dirigim cap a Cala dels Alocs, a l'aparcament del Pla de Sa Font. 

Baixam i començam el nostre itinerari: Pla de Sa Font-Penya de Sa Miloca-Cala Pilar-Macar d'Alfurinet i Pla de Mar-Sa Vinya-Puig de Sa Taula (59m)-Algairens-La Vall-Pinar de Son Àngel (Platja des Tancats)-Ses Fontanelles-Codolar de Biniatram-Punta de Corniola-Corniola i, finalment, Cala Morell.
Aquesta vegada pujaríem i baixaríem turons vestits de pins, ullastres i alzines. Creuaríem petites valls i sementers sembrats de gra encara verdós i esperant espigar.

Arribant al Pla de Mar observarem el vermell de la Muntanya Mala (198 m) i, al seu costat, Sa Falconera, un cim de 207 metres. ambdos promontoris representen la murada natural de penyals de l'illa de Menorca. Ambdos cims estan vestits d'alzines i pins formant una massa forestal de vital importància. Des dels penya-segats que formen aquests dos cims quan es topen amb la mar fins el Cap Gros s'hi troba la Reserva Marina del nord de Menorca. A aquesta zona s'hi refugien ocells com la miloca o l'àguila peixatera o foradadora d'aigua com diuen els menorquins.

El Pla de Mar, o a Sa Bombardera anomenada també, representa un espai d'alt valor geològic degut a la presència de gran abundància de còdols de grans dimensions. El que nosaltres coneixem com a còdols, els menorquins l'anomenen macs. Deixant el Pla de Mar, entram dins d'un bosquet d'ullastres que el caminoi que s'hi amaga ens va deixant agafar altura pujant el comellar que hi ha entre Sa Falconera i el Puig Julià. Aquesta pujada ens ofereix una perspectiva única del prats que acabam de deixar enrere prop del nivell del mar. Passat el comellar, vestit d'ullastres, alzines i pins, arribam a un conjunt de sementers sembrats de gra, ja per segar o per fer pastura. Ja hem arribar a Alairens o també conegut popularment com La Vall. Aquí trepitjam terrenys sembrats i racons de bosc d'alzines fins travessar un pont sobre el torrent d'Algairens. Arribàrem a un indret paradisíac on la sorra blanca de la platja i les dunes se banya d'unes aigües color turquesa a s'arenal d'Algairens. Hi trobam una barraca de temps passats on pescadors i gent de la mar hi devia tenir cura.

Ara farem camí prop d'antigues barraques de pescadors a un indret anomenat Ses Fontanelles on ens enfilarem per un caminoll o passadís de roques i terra que ens conduirà a una zona de penya-segats, els penya-segats de Corniola que precedeix Cala Morell. Abans però, passàrem per l'aljub de Sa Marina, mostra d'enginyeria popular per a l'aprofitament d'aigua d'escorrentia.

Cala Morell, zona de xalets i carreteres asfaltades on s'hi amaga un conjunt de coves d'enterrament, una antiga necròpolis de l'època talaiòtica on, nosaltres, hi faríem estada per recuperar forces amb els aliments que dia a dia l'equip d'intendència de l'expedició ens oferia.

Aquest dia, des de Cala Morell, ens dirigiríem a l'hotel de Cala Blanca per després anar a despedir aquesta menuda aventura a Ciutadella amb una degustació gastronòmica a la Plaça des Pins.


L'endemà seria un altre dia...




























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada